𝑲𝒆𝒓𝒔𝒕𝒔𝒕𝒐𝒍

.

Het wordt weer kouder en donkerder. De lichtjes worden zo zoetjes aan tevoorschijn gehaald en massaal aan de gevels gehangen. Er worden zelfs (half november) al kerstbomen in huis gehaald. Het lijkt alsof we allemaal zo’n behoefte hebben aan warmte, sfeer en gezelligheid. De vraag naar onze kerststollen is er namelijk ook al.

 

𝑽𝒓𝒖𝒄𝒉𝒕𝒃𝒂𝒂𝒓𝒉𝒆𝒊𝒅𝒔𝒔𝒚𝒎𝒃𝒐𝒐𝒍

.

Van oorsprong zijn de stollen een vruchtbaarheidssymbool. Daar komen de Germanen weer de hoek omkijken (zie stukje over het marsepein varken). Zij hadden angst voor de winter, de kou, de donkere dagen. Zouden de warme, langere dagen nog terugkomen en daarmee de vruchtbaarheid van land en vee? Ook hiervoor werd er weer voedsel geofferd om de goden gunstig gezind te krijgen.  Vandaar dat deze stol zo rijkelijk gevuld werd met duurzame ingrediënten. Én zich dus evalueerde in het het latere kerstbrood wat wij nu kennen. 

 

 

𝑳𝒊𝒆𝒇𝒅𝒆 𝒗𝒂𝒏 𝒅𝒆 𝒃𝒂𝒌𝒌𝒆𝒓

.

Voor het bereiden van een perfect kerstbrood, moet het deeg rustig en intensief worden gekneed, wel 1200 slagen. Hierbij wordt het eiwit in de bloem heel elastisch en is sterk genoeg om de vele vruchten te kunnen dragen. Ook letten we tot op de graad nauwkeurig op de juiste deegtemperatuur. Te warm of te koud heeft invloed op het rijsproces. 

Bij het bakken van het brood gaat men altijd uit van het gewicht van het bloem. Deze wordt op 100% gesteld. Wij voegen hier ruim 155% vulling aan toe. Onder andere hazelnoten, rozijnen, gekonfijte vruchten en specerijen. 

Bij het vormen van de stol worden hier nog pure amandelspijs en amarenakersen ingerold. 

Tenslotte worden de stollen direct na het bakken met gesmolten roomboter ingesmeerd. Liefde gaat door de maag toch?

Ik filmde het proces van het bakken van de kerststol, hét feestbrood wat dus al eeuwen teruggaat in de tijd. 

 

𝑻𝒉𝒆 𝒘𝒉𝒐𝒍𝒆 𝒔𝒉𝒆𝒃𝒂𝒏𝒈

.

Zoals je leest maken wij ons kerststol met alles erop en eraan, de hele mikmak.  Of wel the whole shebang! Wie heeft ‘m al geproefd?

Banketbakkerij Mastenbroek gebruikt cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen, analyseren en daardoor onze website verbeteren.